Meny Stäng

Viktminskning med periodisk fasta – 16:8 dieten

16:8 är en diet som bygger på periodisk fasta, precis som den kanske något mer kända 5:2-dieten. 16:8 går ut på att du får äta under 8 timmar, därefter är det fasta som gäller i 16 timmar. Vilka timmar väljer du själv, men att äta mellan klockan 12.00 och 20.00 är en vanlig variant. Det går förstås bra att välja andra tider, men däremot är det viktigt att ha samma timmar öppna för ätning varje dag.

Så fungerar 16:8

Som redan nämnts har du åtta timmar på dig då det är ”tillåtet” att äta när du följer 16:8 dieten. Under den tiden är det egentligen upp till dig hur du väljer att lägga upp måltiderna. Två eller tre måltider per dag är det vanligaste valet med denna metod. Om du kombinerar dieten med träning bör du se till att få i dig det största huvudmålet kort efter avklarat motionspass på crosstrainern. Du kan till exempel köra ditt träningspass alldeles i slutet på fasteperioden, även om det naturligtvis även går bra att ha det inom ätfönstret.

Med 16:8 minskar du inte antalet kalorier nämnvärt jämfört med när du äter som vanligt. Du använder dig istället av hälsofördelarna som ges med periodisk fasta, vilket bland annat sägs vara bland annat ökad fettförbränning enligt de vetenskapliga studier som rekommenderar periodisk fasta. Här ser du en tydlig skillnad jämfört med 5:2, där du även minskar kalorimängden rejält.
En av de fördelar som nämns är också att blodsockret stabiliseras och det kan i sin tur minska risken att utveckla en rad välfärdssjukdomar som annars är vanligt förekommande i samhället idag.
Det som är viktigt att komma ihåg är att du inte får äta något alls under de timmar som är fastetimmar. Du får dricka vatten, te och kaffe, men du får inte ha i exempelvis mjölk eller socker i ditt te eller kaffe. Det får helt enkelt inte intas några kalorier över huvud taget.

Klokt att tänka på vid periodisk fasta med 16:8

För att lyckas bättre med 16:8 finns det några tips och råd. Det kanske främsta är att se till att varje måltid som du äter under dina 8 timmar innehåller både en fettdödare och något som ger hälsan en liten boost. När det gäller fettdödare handlar det alltså om något som ger bra mättnadseffekt i förhållande till mängden kalorier. Exempel på sådant är fisk, ägg och fågel. Exempel på sådant som boostar hälsan är frukt och bär samt grönsaker.

Du kan till exempel lägga till spenat eller broccoli för att förse kroppen med vitaminer och samtidigt tillföra mättnadskänsla. Du kan även goda bär, som dämpar ditt sötsug på ett nyttigt och hälsosamt sätt samtidigt som du får ett tillskott av såväl vitaminer som antioxidanter. Det gäller helt enkelt att du äter smart.

En av fördelarna med 16:8 är att du inte plockar bort några näringsämnen ur din kost, vilket gör att risken för biverkningar minskar. Du behöver inte oroa dig över vitaminbrister eller liknande, vilket kan vara fallet med vissa dieter där saker plockas bort.

Dela sida med dina vänner!