Meny Stäng

Paleo – kom i form med stenålderskost

Har du hört talas om paleokost? Du kanske har hört ordet paleo men är osäker på vad den här kosten egentligen innehåller och vad som är bra med den. Det pratas ju ständigt om många olika dieter och koster och det är inte helt lätt att hålla koll på vad de olika dieterna faktiskt innebär och vad som förespråkas och vad man inte bör äta. Här tittar vi närmare på paleo, som är en kost där du förväntas äta samma typ av kost som de åt på Stenåldern.

Detta får du äta enligt Paleo

Tanken med paleokost är helt enkelt att du ska äta som människorna gjorde på Stenåldern, eftersom våra kroppar inte är gjorda för att inta all den mat vi äter idag. Med paleo får du gärna äta fisk, fågel och kött. Ägg och rotfrukter hör också till de livsmedel du gärna får äta, liksom olivolja och smör, däremot inte margarin. Färska frukter och bär hör till de saker du kan äta och du får även äta dem i torkad form. Grönsaker och svamp, liksom nötter och frön är också den typen av livsmedel du gärna kan avnjuta. Du bör också inkludera kryddor och färska örter i din matlagning för smaksättning om du vill äta enligt Paleo, och kokosmjölk, mandelmjölk och osockrad nötmjölk går fint att dricka eller använda i matlagning.

Vilka är då hälsofördelarna med denna kost? De studier som visar på fördelar med denna kost, menar att det bidrar till viktminskning och gör det lättare att bibehålla en sund vikt. Vidare gör denna kost dig piggare och friskare med mindre sötsug och en lugnare och mer stabil mage enligt dessa studier. Meningen är att komma bort från dagens mathållning som innehåller en hel del socker, konserveringsmedel och processade livsmedel, något som är långt ifrån optimalt för våra kroppar och vår hälsa.

Vad ska du inte äta enligt Paleo?

Nu när du vet vad du får äta enligt Paleokosten vill du förstås veta vad du bör undvika också. Tanken är att du ska undvika att äta alla typer av socker förutom det socker som du finner i naturlig form i exempelvis frukt. Öl och andra typer av alkohol ska också undvikas, liksom snabbmat och halvfabrikat. Du ska inte heller äta mejeriprodukter som grädde och yoghurt och du bör också hålla dig borta från att äta kemiska tillsatser. Till den kategorin hör bland annat olika sötningsmedel.

Baljväxter hör också till de produkter som inte bör ätas enligt paleokosten.
En fördel som ofta nämns när man pratar om Paleo är att det här är en kost som passar alla. Det finns egentligen ingen som mår dåligt av den här kosten då den inte inför någon kalorigräns eller utesluter några viktiga näringsämnen ur kosten. Det handlar tvärtom om att äta så naturligt som möjligt, eftersom det är så människan ätit under större delen av dess existens. Det går också att anpassa kosten efter vilken typ av liv man lever. Den som tränar mycket kan äta Paleo med mer kolhydrater, medan den som vill gå ned i vikt kan plocka bort en hel del kolhydrater.

Dela sida med dina vänner!