Meny Stäng

LCHF – fantastiskt effektiv eller farlig för hälsan?

Det finns gott om dieter och vissa blir mer omtalade och får mer uppmärksamhet än andra. En av de dieter som kanske fått allra mest uppmärksamhet de senaste åren är LCHF. Namnet är en förkortning för Low Carb High Fat och det säger väl ganska mycket om vad denna kosthållning går ut på. Tanken är alltså att du ska äta lite kolhydrater men mycket fett. Det låter kanske inte som den klassiska dieten och det är det inte heller, men många har verkligen tagit till sig LCHF och tycker att det är det bästa som hänt. Vissa läkare förespråkar den helhjärtat medan andra avråder å det bestämdaste. Så vad är det egentligen som gäller?

Så fungerar LCHF

Mindre kolhydrater och mer fett, det är alltså nyckeln till LCHF. Mängden kalorier spelar ingen roll, men huvuddelen av den energi du får i dig ska komma från fett. Tanken är att du ska känna mättnad snabbare och att du undviker större höjningar av blodsockret. Det här nämns ofta som en effektiv diet för behandling av diabetes. Metoden används också ofta för viktminskning.

För att äta enligt LCHF bör du undvika mjöl, pasta, bröd och socker. Frukt, rotfrukter och potatis hör också till de livsmedelsprodukter som bör undvikas i möjligaste mån. Det du istället bör äta är bland annat fet fisk, feta mejeriprodukter, kyckling och kött. Även ägg och smör hör till produkter som det kan ätas rikligt av för den som äter enligt LCHF.

Eftersom sockret plockas bort till stor del minskar också sötsuget, vilket gör att du inte känner samma sug efter godis, läsk och andra saker som ofta gör att det är lätt att öka i vikt.

För- och nackdelar med LCHF

Vad finns det då för fördelar och nackdelar med LCHF? Det här är en otroligt omdebatterad diet som har många anhängare som ivrigt förespråkar dieten, men också många som hävdar att den här dieten kan vara rentav livsfarlig. Så vad stämmer då? Det är svårt att svara på, då olika forskningsrapporter kommer fram till olika svar. För vissa tycks dieten fungera mycket bra, andra får inte samma fina effekt.

De som förespråkar LCHF menar att dieten hjälper till med viktminskning, ger lägre blodsocker och dessutom har en lugnande effekt på magen. De menar också att det här är den perfekta dieten för personer med orolig mage.

De som argumenterar emot LCHF menar att studier visat att fettet gör att blodflödet i kärlen försämras redan efter några veckor. De menar också att risken för hjärtinfarkter ökar när man följer denna diet. Vidare kan bristen på grönsaker och frukt leda till brist på vissa vitaminer och näringsämnen.

Både de som förespråkar LCHF och de som avråder från dieten påpekar också vikten av att dricka mycket vatten, då det här är en vätskedrivande kost. Detta är viktigt att tänka på, eftersom risken för trötthet och huvudvärk annars är stor.

Den som ammar, medicinerar för diabetes eller högt blodtryck bör med fördel rådgöra med läkare innan de börjar följa LCHF-dieten.
Du hittar fler dieter på vår träningsblogg.

Dela sida med dina vänner!