Meny Stäng

GI-dieten – en diet med många år på nacken

GI är en av de dieter som kanske hängt med längst. Det går heller inte att påstå att det här är en av de mest använda dieterna idag, den tycks till viss del ha spelat ut sin roll och ersatts av andra, nyare metoder. GI står för glykemiskt index och det hela bygger på idén att rangordna de livsmedel som innehåller stor mängd kolhydrater efter hur stor inverkan de har på blodsockret. De som ger snabb påverkan på blodsockret sägs ha högt GI medan de livsmedel som påverkar blodsockret långsammare och mindre har lägre GI. Den här metoden är till för att göra det lättare att sätta samman en bra måltid, snarare än att stänga ute vissa livsmedel.

Bra vägar till GI

Så vad ska du då tänka på för att lyckas med GI som diet? Det finns några bra steg för dig som vill lyckas.
Se till att byta ut det vita brödet. Börja istället välja fullkornsbröd. Byt också ut det vanliga riset och pastan mot fullkornsalternativ.
Skippa potatisen, eller minska ned mängden. Njut istället av grönsaker och kanske även bönor. Det är gott och ur dietperspektiv är det gynnsamt.

Se till att varje måltid du äter innehåller tillräckligt med protein. Det är klokt att läsa på om vilka livsmedel som innehåller mycket protein. Några exempel är fågel, fisk och ägg men även kött och quorn är goda exempel på proteinrik mat.

Kombinera maten med motion. Att följa en sund diet är bra men det är viktigt att du rör på dig också. Försök hitta en motionsform som du tycker är rolig, då blir det lättare att hålla i dina nya motionsvanor. Vi på Crosstrainertest.se föreslår förstås att du tränar med en crosstrainer, som är en skonsam träningsform.

För- och nackdelar med GI

Vilka fördelar och nackdelar finns då med GI? Den kanske tydligaste fördelen är att den här dieten inte går ut på att plocka bort någon viss typ av livsmedel ur tillvaron. Den går snarare ut på att vara ett hjälpmedel så att du ska kunna äta sunt, varierat och på ett sätt som håller blodsockret på bra och sunda nivåer för att främja viktminskning. En annan fördel är att det går utmärkt att välja vilken nivå du vill lägga dig på, beroende på vilka mål du vill uppnå. Du kan till exempel plocka bort kolhydrater under en period för att få en rivstart, för att sedan åter introducera kolhydrater i kosten även om du kanske undviker vissa typer av snabba kolhydrater.

En nackdel som nämns är att det är svårt att visa exakt vilka fördelar du faktiskt kan uppnå med GI eftersom resultaten tycks variera väldigt mycket från en person till en annan. Vikt och ålder är några exempel på sådant som påverkar hur vissa livsmedel påverkar kroppen. Studier visar också att det är oklart om GI-dieten har någon större effekt på personer som är friska. Vissa studier visar däremot att GI kan vara en mycket gynnsam diet för personer med diabetes. Som alltid finns det dock flera olika studier på ämnet, och olika studier ger olika resultat, så det bästa är att fatta ett eget beslut efter att ha inhämtat kunskap, och för den som har en sjukdom i grunden är det klokt att rådgöra med läkare innan en diet påbörjas.

Dela sida med dina vänner!