Meny Stäng

Crosstrainer underhåll

En crosstrainer är, precis som många andra träningsredskap, en avsevärd investering. Så givetvis vill man  att crosstrainern ska hållas i nyskick, eller åtminstone i ett så bra skick som möjligt, så länge det går. För att detta ska vara möjligt, är det bra om man sköter om crosstrainern på rätt sätt. För att göra detta enklare för dig, har vi här satt ihop en kort lista med förslag gällande skötselråd för din crosstrainer.

Underhåll av crosstrainer

Två viktiga steg

För det första

bör man alltid när det handlar om underhåll av crosstrainers ta reda på hur tillverkaren av den crosstrainer man har tänkt att crosstrainern ska underhållas. I regel får man nämligen med någon form av instruktioner gällande detta när man köper maskinen, och att för det första bekanta sig med dessa instruktioner, och för det andra följa dem så noga det bara går, rekommenderas. Det förekommer nämligen en hel del skillnader olika modeller emellan, vilket förstås betyder att vad som är bra för en crosstrainer, inte nödvändigtvis är det för en annan.

Följ även råden om hur crosstrainern ifråga bör användas, och använd den helst inte på andra sätt än vad som rekommenderas. Anges t.ex. en max. vikt för användare av maskinen, bör man följa denna rekommendation, och det samma gäller om det t.ex. står att crosstrainern inte bör användas allt för länge i sträck och så vidare. Sådana rekommendationer står nämligen med av en anledning, även om det kan vara svårt för sig att förstå vad denna anledning är. Dessutom blir träningen med crosstrainern mer effektiv om man använder den på rätt sätt, förstås.

För det andra

är en viktig del i underhållet av vilken crosstrainer som helst att hålla den ren, eftersom smuts kan orsaka betydligt större skador och bekymmer på crosstrainern än vad många tror. Så fort du spiller något på din crosstrainer eller upptäcker fläckar eller smuts på den, bör du därför försöka åtgärda detta så gott det går. Försök dock helst rengöra crosstrainern med vatten och vanliga, milda rengöringsmedel i första hand, eftersom starka medel kan förstöra delar av crosstrainern, både utseendemässigt och annars.

Rengör din crosstrainer

Eftersom man i regel svettas en del när man använder en crosstrainer kan det även vara en god ide att torka av de delar av crosstrainern som kroppen kommer i direkt kontakt med regelbundet. Många tycker även att det känns fräscht att desinfektera dessa delar då och då, åtminstone när man ser att det finns svett på dem, men detta är inget måste. Dock vill man inte att allt för mycket svett ska samlas på ett och samma ställe på maskinen, men detta kan förstås undvikas genom att man helt enkelt torkar av dessa delar regelbundet med.

Om du har specifika frågor gällande underhållet av en viss modell

Är det så att du undrar något visst gällande en viss modell och dess underhåll, är det bästa du kan göra att kontakta tillverkaren av denna crosstrainer. I regel kan nämligen ingen guide för alla modeller besvara alla frågor, för alla crosstrainers, och inköpsstället är inte heller någon expert på en viss crosstrainer alla gånger. Tillverkaren däremot vet ju förstås vad man tillverkat, så det är ju förstås mest logiskt att fråga dem.

Ring supporten

Vid kontakt med tillverkaren för att fråga om sådana saker, bör du dock ha vetskap om den exakta modellen av crosstrainer du har, för annars kan det vara svårt för dem att veta exakt vilken crosstrainer det gäller. Läs vår köpguide om du ska köpa en ny crosstrainer.

Dela sida med dina vänner!